Nieuws

Langer studeren stelt Alzheimer uit

CAMBRIDGE - Met elk jaar dat je langer fulltime hebt gestudeerd, daalt de kans op geheugenverlies en andere dementieklachten met 11 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Cambridge University.

Al eerder bleek uit onderzoek dat hoe meer onderwijs je hebt gevolgd in je jonge jaren, hoe langer je symptomen van dementie gaat vertonen. Maar dit blijkt niet zichtbaar te zijn in het brein. Hersenen zijn soms wel aangetast door dementie, terwijl die persoon nog goed functioneert. Bij anderen kunnen er dan weer kleine beschadiginkjes zijn in het brein die toch problemen opleveren.

Geen samenhang
Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar de hersenen van 872 overleden deelnemers van de EClipSE-studie (Epidemiological Clinicopathalogical Studies in Europe).

Ruim de helft hiervan bleek dementie te hebben toen hij of zij overleed. De onderzoekers zagen wederom een link tussen meer opleiding en de klachten. Maar er bleek geen samenhang te zijn tussen de gevonden beschadiging aan het brein en de uiting van dementie.

Flexibel
Waarom een langere opleiding leidt tot een verkleinde kans op dementieklachten weten de onderzoekers niet precies. De mensen die studeren hebben misschien een flexibeler en beter vertakt brein dan mensen die niet in de wieg zijn gelegd voor lange studies. Een andere verklaring is dat hoogopgeleide mensen beter zijn in het omgaan met of het verbloemen van hun klachten.

De resultaten verschijnen in wetenschappelijk tijdschrift Brain.

bron: gezondheidsnet

 

Dikke buik verhoogt kans op dementie


Wetenschappers zijn een belangrijke stap verder in de kennis over oorzaken van dementie. Uit een onderzoek onder 733 deelnemers van middelbare leeftijd blijkt dat meer vet in de buikstreek resulteert in een kleiner brein. De resultaten stemmen overeen met een groeiend aantal studies waarin een relatie wordt gevonden tussen obesitas en dementie. Dit onderzoek leert dat het specifiek buikvet is dat verband houdt met dementie, in plaats van vet op andere lichaamsdelen.

Dr. Sudha Seshadri, onderzoeker aan de Boston Universiteit, vindt dat deze studie een belangrijk nieuw inzicht biedt voor het grote publiek. "Was je nog niet bezorgd over een dikke buik vanwege een mogelijke hartaanval, bedenk dan dat het ook je kans op dementie verhoogt."

Nader onderzoek is nodig om de resultaten te bevestigen en om te ontdekken hoe buikvet precies het risico van dementie verhoogt.

Dikke buik beste indicator risico op dementie

Tijdens het onderzoek werd het brein van de proefpersonen gemeten met een MRI-scan en het buikvet met een CT-scan. De onderzoekers bekeken ook andere kenmerken van obesitas, zoals de verhouding lengte/gewicht (BMI-index), de verhouding taille/heup en de taille-omvang. Maar de sterkste relatie tussen obesitas en dementie werd gevonden tussen een dikke buik en breingrootte. Dat lijkt er op te duiden dat een dikke buik een betere indicator is voor het risico op dementie, dan vet in andere delen van het lichaam.

We wisten uit ander onderzoek al dat mensen die teveel vet eten vaker ziek zijn. Vet voedsel beïnvloedt namelijk het immuunsysteem waardoor dit niet goed kan werken. Ook lijkt vet het immuunsysteem constant op scherp te zetten, wat leidt tot ontstekingen met obesitas als gevolg.

Dit onderzoek geeft weer een reden voor een gezond eetpatroon: het vermindert de kans op een dikke buik, en daarmee op dementie.

Bronnen: MSNBC en Medisch Dossier(alsof ik nog niet genoeg redenen had om af te vallen ...........)

 

Omega 3 en Alzheimer

Alzheimer: Omega-3 vetzuren kunnen geheugen versterken

Positief effect van Omega-3 vetzuren op Alzheimer en ouderdomsdementie mogelijk.
 
Een nieuwe studie wijst uit dat er een positief effect kan zijn van Omega-3 vetzuren op Alzheimer en ouderdomsdementie. Inname van deze vetzuren zou namelijk het geheugen bij oudere mensen versterken.
 
De studie werd uitgevoerd bij mensen van ouder dan 55 met geheugenproblemen. Na inname van Omega-3 vetzuren gedurende een periode van zes maanden bleken de geheugenproblemen in sterke mate te zijn verminderd. Hun prestaties op het vlak van geheugen- en leerprocessen werd afgezet tegen die van een groep die slechts een placebo kreeg.
 
Researcher Karin Yurko-Mauro van Martek Biosciences Corporation stelde vast dat er bij wijze van spreken een verjonging van het geheugen met drie jaar plaatsvond. Voorlopig is echter nog niet gebleken dat inname van extra Omega-3 vetzuren de vooruitgang van Alzheimer zou afremmen. Dat was althans niet het geval bij mensen die aan een milde vorm van deze kwaal leren.
 
Toch is er volgens de wetenschappers die de Alzheimer’s Association 2009 International Conference on Alzheimer’s Disease bijwoonden mogelijke nieuwe hoop in de strijd tegen Alzheimer.
 
Uit vroegere studies is namelijk al gebleken dat mensen die veel vette vis eten beter scoren op het vlak van geheugen en uiteindelijk ook minder kans hebben om aan Alzheimer te lijden. Dat zou te maken hebben met de stof DHA, een Omega-3 vetzuur dat overvloedig aanwezig is in vette vis en in algen.
 
De meeste mensen zouden echter te weinig vette vis eten om te profiteren van de voordelen die DHA biedt. Volgens Yurko-Mauro waren de resultaten van het onderzoek alleszins veelbelovend genoeg om er mee verder te gaan. De proefpersonen kregen het equivalent van 900 milligram DHA dan wel een placebo toegediend.
 
De testpersonen moesten kijken naar patronen op een computerscherm en daarna herhalen wat ze gezien hadden. De test kon enigszins vergeleken worden met het spelen van een computerspelletje.
 
Wie DHA had ingenomen, scoorde opmerkelijk beter bij het spel. Ze maakten namelijk veel minder fouten. Daaruit zou een eerste voorzichtige conclusie kunnen getrokken worden dat Omega-3 vetzuren inderdaad de geheugenfunctie versterken.
 
Het is uiteraard nog veel te vroeg om al bindende uitspraken te doen betreffende het verband tussen Omega-3 vetzuren en Alzheimer, maar de uitslagen van de testen zijn veelbelovend genoeg om de basis te leggen voor verdere studie. DHA en andere Omega-3 vetzuren zijn in ruime mate beschikbaar.
 
Uit de testen bleek dat ze de progressie van Alzheimer niet meteen stopten, maar ook op dat vlak is het nog te vroeg om al vergaande conclusies te trekken.
 
Wel werd een eerste indicatie gegeven dat er een onderscheid zou kunnen worden gemaakt naargelang de aanwezigheid van het ApoE-e4 gen, dat algemeen wordt geassocieerd met een hogere kans op het ontwikkelen van Alzheimer. Bij proefpersonen waar dit gen niet aanwezig was, werd wel enige vooruitgang geboekt wat het afremmen van de progressie bij Alzheimer betreft.

bron:
Dit artikel komt van gezondheidsweb.eu. Dezelfde informatie is in het engels ook te vinden op de website van Reuters:
http://www.reuters.com/article/idUSTRE56B0BA20090712 

 

Koortslip geeft risico op Alzheimer

Het herpesvirus (HSV1) dat een koortslip veroorzaakt, is ook één van de grootste veroorzakers van eiwitplaques in de hersenen, zoals die voorkomen bij de ziekte van Alzheimer.
 
Dit ontdekte een team van onderzoekers van de Universiteit van Manchester. Het goede nieuws is dat volgens hen antivirale middelen tegen een koortslip mogelijk ook gebruikt kunnen worden om Alzheimer te voorkomen. Hun bevindingen verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Pathology.

De onderzoekers konden aantonen dat een HSV1-infectie in zenuwcellen bij muizen leidde tot de afzetting van eiwit dat plaques veroorzaakt. En dat dit virus vaak voorkomt in de hersenen van ouderen met een grote kans op het ontwikkelen van Alzheimer. Zij denken dat het HSV1-virus één van de belangrijkste veroorzakers is van deze vorm van dementie.


Naar aanleiding van deze bevindingen hopen de wetenschappers nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen. 80 procent van de mensen raakt tijdens z'n leven besmet met het HSV1-virus . Slechts bij 20 tot 40 procent van de mensen uit zich dit ook daadwerkelijk in een koortslip.

© gezondheidsnet.nl 
Uitgegeven: 8 december 2008 13:18
Laatst gewijzigd: 8 december 2008 13:18

 

Misverstanden over Alzheimer

Misverstanden over Alzheimer staan diagnose in de weg 
Tweederde van de Nederlanders denkt dat dementie wordt vertraagd door geheugentraining. Dit is één van de opmerkelijke misvattingen over dementie die een recent onderzoek van Maurice de Hond aan het licht heeft gebracht.

Maurice de Hond heeft eind juni 2009 in opdracht van Alzheimer Nederland een representatief online onderzoek uitgevoerd onder 1.460 Nederlanders van 45 jaar en ouder. Dit onderzoek brengt enkele opmerkelijke misverstanden aan het licht over de ziekte van Alzheimer. Zo denkt tweederde van de Nederlanders dat de meeste mensen met dementie niet thuis wonen, maar worden verzorgd in een verpleeghuis. In werkelijkheid woont 30% van de mensen met dementie in een verpleeg- of verzorgingshuis. 70% van hen woont dus thuis. Van de 8 jaar dat het ziekteproces van dementie gemiddeld duurt, wonen mensen gemiddeld 6 jaar thuis met hulp van mantelzorgers. Daarnaast realiseren zich maar weinig Nederlanders dat dementie in feite een dodelijke ziekte is. Ook weten zij niet dat zij hun risico om dementie te krijgen, kunnen verminderen door gezonder te leven.

Publiekscampagne
De nieuwe publiekscampagne van Alzheimer Nederland is gericht op mensen die zich zorgen maken over de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie.
In de oktober worden deze mensen via radiospots en advertenties in ouderenbladen opgeroepen om de gratis brochure ‘Zorgen over Alzheimer’ op te vragen via www.zorgenoveralzheimer.nl
In de brochure wordt uitgelegd wat het verschil is tussen gewone vergeetachtigheid en dementie. Daarin staat hoe de diagnose wordt gesteld, wat de voordelen zijn van een tijdige diagnose, wat dementie betekent voor degene die het treft en waar men terecht kan voor hulp.
Verder bevat de brochure een tweetal tests, waarmee kan worden bepaald of er sprake is van normale vergeetachtigheid of dat er misschien toch meer aan de hand is.

Meer informatie:
Alzheimer Nederland
www.zorgenoveralzheimer.nl 
19 Oct 2009

 
<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 2